Kiedy wyruszyć na grzybobranie? Sezon za pasem.

546
0
Udostępnij:

W Polsce sezon na grzyby rozpoczyna się jeszcze latem. Połowa lata i jesień to najlepszy okres, aby wyruszyć na grzybobranie. Kiedy i gdzie szukać poszczególnych gatunków grzybów?
W lasach iglastych przeważnie możemy napotkać się na prawdziwki, podgrzybki, maślaki, pieczarki i kurki. Natomiast pod liściastymi drzewami zbieramy m.in. borowiki, czasem podgrzybki, koźlarze, i niektóre pieczarki. Jeżeli latem nie zabrakło ciepłych deszczów, wtedy to w naszych lasach pojawia się większość popularnych gatunków m.in. podgrzybki, maślaki, koźlarze i kanie.

Kalendarz występowania najpopularniejszych grzybów:
Borowiki: lipiec – październik (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październi
Podgrzybki: czerwiec – listopad (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październik)
Maślaki: czerwiec – październik (pełnia tworzenia owocnika we wrześniu)
Gąski: lipca – listopad (pełnia tworzenia owocnika przypada na październik i listopad)
Kurki: czerwiec – listopad (pełnia tworzenia owocnika przypada na sierpień, wrzesień i październik)
Koźlarze: lipiec – październik (pełnia tworzenia owocnika przypada na sierpień i wrzesień)
Kanie: czerwiec – listopad (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październik)
Opieńki: wrzesień – listopad (pełnia tworzenia owocnika w październiku)

Grzyby były już znane i cenione w starożytnej Grecji, a w Egipcie mogli się nimi delektować jedynie faraonowie. Dziś rozkoszuje się nimi cały świat, jednak nigdzie nie ma takiej tradycji grzybobrania jak w Polsce. Należy pamiętać, aby zbierać tylko te grzyby, których jesteśmy pewni. Te które doskonale znamy i które nie budzą żadnych wątpliwości. Zjedzenie nawet małego kawałka trującego grzyba może być śmiertelne, a muchomor sromotnikowy to najsilniejsza trucizna w Polsce.

Grzybiarze w naszym kraju najczęściej poszukują kurek, borowików, koźlaków i podgrzybków, które można wykorzystać do przyrządzania wielu dań i sosów. Oto najpopularniejsze potrawy przyrządzane z wykorzystaniem grzybów jadalnych:
– zupa grzybowa
– sos grzybowy
– sałatka grzybowa
– grzyby marynowane
– grzyby kiszone
– uszka
– krokiety grzybowe
– pierogi

 

 

 

 

Napisz komentarz

Udostępnij: