„Poezja Smaku” – Zupa krem z kapusty i Pierogi z wątróbką

Udostępnij:

 

 

Zupa krem z kapusty

Zupa krem z kapusty
Składniki:
1 główka kapusty
6 ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
bulion warzywny ok 1,5 litra
sól, pieprz, kminek 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Do gotowego bulionu kolejno wkładamy: ziemniaki, marchewką, cebule – gotujemy 10 minut. Następnie wkładamy pokrojoną kapustę i kminek, gotujemy następne 10-15 minut. Gdy warzywa są miękkie miksujemy wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z grzankami. Jeżeli ktoś lubi można dodać „kleksik” ze śmietany.

Pierogi z wątróbką i jabłkami

Pierogi z wątróbką i jabłkami
Składniki:
1 kg wątróbki
4 cebule
masło około 10dkg
4 jabłka
sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
Na patelnię wkładamy pokrojoną wątróbkę (ja używam wątróbki z indyka), dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na maśle około 15 minut. Po usmażeniu przekładamy do miski, a na patelnię kładziemy jabłka obrane, pokrojone i dodajemy resztę masła.
Jabłka smażymy 10 min. dodając majeranek. Następnie wątróbkę z cebulą i jabłka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia i przygotowujemy farsz, doprawiając solą i pieprzem według uznania.
Przygotowujemy ciasto tradycyjne na pierogi.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
około 2 szklanki gorącej wody (w zależności od mąki)
Ciasto zagniatamy nie zbyt twarde, tak żeby łatwo dało się rozwałkować i kleić pierogi. Rozwałkowujemy na 1 milimetr i wycinamy kółeczka. Następnie lepimy pierożki i gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia pierogów.
Podajemy z masłem i lekko posypujemy pieprzem.

„Smak”
Teresa Kucharczyk [Z miłością mi po drodze]

Smakujesz wszystkimi zmysłami i smakami
Oczami jeszcze bo jest to piękne dzieło sztuki
Pachnąca potrawa drażni twoje nozdrza
a Twoje kubki smaków czują każdą duszy mowę

Wyczujesz wszystkie przyprawy co z sercem włożone
By potrawa smakowała jak miłość
Gdy jest podane przez kochaną osobę
Tak pięknie, że z zachwytu tracisz głowę

Bo do gotowania nie wystarczy praktyka
Trzeba ją dopieścić, doprawić uczuciem
Nawet gdy jest to zwykłe danie
smakuje i smakuje i ciągle masz ochotę na nie

A jeszcze do tego jedzenie w miłym towarzystwie
Daje szczególną oprawę przy stole
Biały obrus, świeca, uśmiech i radość
Wprawia cię w nastój, że ciągle nie masz dość

Tak więc dobry przepis na zwykłą potrawę to
Odrobina serca, krzta miłości i łyżka oleju w głowie
Szczypta umiaru, taktu, szklanka fantazji i humoru
Wszystko dobrze wymieszać i koniecznie leciutko podgrzać
Pycha

 

Realizacja Opolska TV / Paweł Januszek

Napisz komentarz

Udostępnij: